na ciasto:
7 jajek(rozmiar M)
1 szklanka cukru
1,5 łyżki maki tortowej
1 łyżka bułki tartej
200 g mielonych orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
1 szklanka mielonych orzechów ziemnych
2 łyżki masy krówkowej
1 łyżka żelatyny
na polewę:
1/2 puszki masy krówkoej
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
posiekane orzechy włoskie
Sposób przygotowania przepisu:
Orzechowiec
1.
W misce wymieszać mąkę,orzechy włoskie,bułkę tartą i proszek do pieczenia.
W drugiej misce żółtka ubić z cukrem na puszystą masę,dodać suche
składniki i delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i dodawać porcjami do masy orzechowej,
mieszając szpatułką.
Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia
i wlać do niej ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 25-30 minut.
Wyjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia.
2.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku,ostudzić.
Śmietankę ubić z mascarpone,następnie miksując wymieszać z masą krówkową
zimną,ale płynną żelatyną oraz orzechami ziemnymi.
3.
Zimny biszkopt orzechowy przekroić na połowę.
Na dolą połowę wyłożyć masę i wyrównać powierzchnię.
Przykryć drugą połową .
4.
Czekoladę połamać i rozpuść razem z masą krówkową
w kąpieli wodnej.
Ciepłą polewą polać wierzch ciasta i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze