Orzechowiec

4.47 (156 ocen)

  • 2 godz.

Kruche ciasto,masa budyniowa i orzechy-takie połączenie tygrysy lubią najbardziej :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    150g masła
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Masa budyniowa:
    3 szklanki mleka
    2 opakowania budyniu śmietankowego
    5 łyżek cukru
    250 miękkiego masła lub masła roślinnego

    Warstwa orzechowa:
    250 g orzechów włoskich
    75 g masła
    2 łyżki miodu
    5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.47 (156 ocen)

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto z podanych składników, wstawić na około pół godziny do lodówki.
  • 2. Ugotować budyń wg przepisu, ale z 3 szklankami mleka. Zostawić do wystygnięcia ( budyniu nie mieszać podczas studzenia , bo wtedy zrobi się rzadki i nie wyjdzie jak trzeba ).

    Miękkie masło utrzeć, następnie dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać. Zmiksować całość na pulchną masę.
  • 3. Formę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto podzielić na dwie części. Jedną cześć wyłożyć do blaszki, wyrównać ( np.szklanką bez ucha ) i upiec w temp. 180°C około 10 minut. Zostawić do ostudzenia.
  • 4. Masło ( 75 g ) z cukrem i miodem gotować do momentu , aż rozpuści się cukier. Dodać posiekane orzechy, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilkę.
  • 5. Drugą część ciasta wyłożyć na blaszkę, wyrównać i nałożyć na nią warstwę orzechowa.Wstawić do piekarnika również na 10 minut w 180°C.
  • 6. Gotowe placki przełożyć masą budyniową, górę oczywiście przykryć plackiem z orzechami.
    Wstawić ciasto do lodówki co najmniej na dobę, choć najlepsze jest po dwóch dniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Miód Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować