Orzechowe ciasteczka - z bezą lub bez - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę , sól , orzechy , masło , cukier puder siekam , dodaję śmietanę i aromat , zagniatam gładkie ciasto . Ciasto wkładam do woreczka i do lodówki na godzinę .
2.Ciasto dzielę na pół , każda porcję podsypuje mąką , cienko wałkuję , wykrawam foremką ciastka , układam na blasze .
3.Białko ubijam z solą na sztywno , dodaję cukier , miksuję . Lśniącą masę wykładam łyżką na ciastka - starcza na około połowę , posypuję mielonymi orzechami , piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 25 minut .
4.Składniki lukru ucieram na gęsty lukier , ciastka bez bezy polewam lukrem , posypuję posypką , pozostawiam do zastudzenia .
Porady
Foremka , to wedle uznania każdej osoby , jeśli nie mamy foremki , to użyjmy szklanki :)
Komentarze