Delikatny, puszysty biszkopt, przełożony masą śmietankową z serkiem mascarpone, tartą czekoladą i orzechami włoskimi.
Ciasto jest delikatnie słodkie i bardzo smaczne.
Orzechowa straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywno.
Stopniowo wsypywać cukier, nie przerywając miksowania do momentu aż białka staną się szkliste.
Dodawać po łyżce oleju a następnie po jednym żółtku miksując na wolnych obrotach.
Do masy wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę, wymieszać delikatnie łyżką, do połączenia się składników.
2.Masa: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone, zmiksować.
Zimną czekoladę zetrzeć na tarce, wraz z orzechami wsypać do masy śmietanowej, dokładnie wymieszać.
3.Wodę połączyć z sokiem z cytryny.
Biszkopt przekroić na pół wzdłuż, nasączyć ponczem, wyłożyć 1/2 masy, przykryć kolejnym blatem biszkoptu, wyłożyć pozostałą masę.
Wierzch posypać tartą czekoladą.
Komentarze