Orzechowa straciatella

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Delikatny, puszysty biszkopt, przełożony masą śmietankową z serkiem mascarpone, tartą czekoladą i orzechami włoskimi.
Ciasto jest delikatnie słodkie i bardzo smaczne.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki pszennej
    Masa:
    500 ml. słodkiej śmietanki 30%
    250g. serka mascarpone
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    1/2 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich
    Poncz:
    4 łyżki wody
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Orzechowa straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywno.
    Stopniowo wsypywać cukier, nie przerywając miksowania do momentu aż białka staną się szkliste.
    Dodawać po łyżce oleju a następnie po jednym żółtku miksując na wolnych obrotach.
    Do masy wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę, wymieszać delikatnie łyżką, do połączenia się składników.
  • 2. Masa: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone, zmiksować.
    Zimną czekoladę zetrzeć na tarce, wraz z orzechami wsypać do masy śmietanowej, dokładnie wymieszać.
  • 3. Wodę połączyć z sokiem z cytryny.
    Biszkopt przekroić na pół wzdłuż, nasączyć ponczem, wyłożyć 1/2 masy, przykryć kolejnym blatem biszkoptu, wyłożyć pozostałą masę.
    Wierzch posypać tartą czekoladą.
  • 4. Ciasto odstawić do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować