Ciasto Kostka straciatella

4.5 (156 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Delikatna, biszkoptowa kostka z pyszną masą straciatella. Do śmietanowej masy dodałam czekolady gorzką i mleczną. Dodatkowo wierzch mocno posypałam startą czekoladą. Wyszło pysznie! :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    200 g mąki pszennej
    200 g cukru
    6 jajek
    1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia

    Poncz:
    200 ml przegotowanej i ostudzonej wody
    1 łyżka cukru

    Masa staciatella:
    500 ml śmietanki kremówki 30%
    125 g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    1 mleczna czekolada mlecznej
    1/2 czekolady gorzkiej

Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Biszkopty

Ciasto kostka straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wyłożyć do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
  • 2. Poncz:
    Do szklanki wlać wodę, dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Poncz podzielić na dwie równe części.
  • 3. Masa staciatella:
    Obie czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Do miski wlać śmietankę, dodać mascarpone, ubijać przez ok. 1-2 minuty. Dodać cukier, bardzo krótko wymieszać. Dodać 3/4 ze startej czekolady, wymieszać. Masę podzielić na 4 części. Trzy z niej wyłożyć na nasączony spód biszkoptowy, wyrównać, przykryć wierzchem biszkoptu, lekko docisnąć. Nasączyć pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć cienką warstwę masy straciatella, wyrównać. Posypać pozostałą startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować