Delikatna, biszkoptowa kostka z pyszną masą straciatella. Do śmietanowej masy dodałam czekolady gorzką i mleczną. Dodatkowo wierzch mocno posypałam startą czekoladą. Wyszło pysznie! :)
1 godz. 40 min
Składniki:
Biszkopt:
200 g mąki pszennej
200 g cukru
6 jajek
1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia
Poncz:
200 ml przegotowanej i ostudzonej wody
1 łyżka cukru
Masa staciatella:
500 ml śmietanki kremówki 30%
125 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 mleczna czekolada mlecznej
1/2 czekolady gorzkiej
Ciasto kostka straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wyłożyć do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
2.Poncz:
Do szklanki wlać wodę, dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Poncz podzielić na dwie równe części.
3.Masa staciatella:
Obie czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miski wlać śmietankę, dodać mascarpone, ubijać przez ok. 1-2 minuty. Dodać cukier, bardzo krótko wymieszać. Dodać 3/4 ze startej czekolady, wymieszać. Masę podzielić na 4 części. Trzy z niej wyłożyć na nasączony spód biszkoptowy, wyrównać, przykryć wierzchem biszkoptu, lekko docisnąć. Nasączyć pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć cienką warstwę masy straciatella, wyrównać. Posypać pozostałą startą czekoladą.
Komentarze