Ciasto orzechowa pychota - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku, dalej ubijać, dodać olej.
Ciasto wymieszać z mąką i orzechami i wyłożyć blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 25 min w temp 180 stopni C.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, później przekroić na dwie części. ( ja kroję nitką)
2.Zagotować mleko i zalać nim mielone orzechy, wymieszać ostudzić.
3.Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder i dalej ucierać.
Masę maślaną wymieszać z orzechami.
Odłożyć 1/4 masy. Połowę biszkoptu włożyć do blachy i posmarować masą orzechową , przykryć drugą częścią biszkoptu. Górę ciasta posmarować odłożoną ćwiartką masy orzechowej i posypać mielonymi orzechami.
Ciasto schłodzić w lodówce przez najlepiej kilka godzin.
Porady
orzechy warto zmielić sobie wcześniej i poporcjowane można zamrozić
Komentarze