CIASTO ORZECHOWA PYCHOTA

4.45 (205 ocen)

Delikatny biszkopt z orzechową nutą, przełożony mega orzechową masą.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    3 łyżki mielonych włoskich orzechów
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    Masa orzechowa:
    3 szklanki mielonych orzechów włoskich
    1,5 szklanki mleka
    1 kostka masła
    1 szklanka cukru pudru

    Dodatkowo:
    2-3 łyżki mielonych orzechów do posypania wymieszanych z 1 łyżką cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.45 (205 ocen)

Ciasto orzechowa pychota - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku, dalej ubijać, dodać olej.
    Ciasto wymieszać z mąką i orzechami i wyłożyć blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec 25 min w temp 180 stopni C.
    Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, później przekroić na dwie części. ( ja kroję nitką)
  • 2. Zagotować mleko i zalać nim mielone orzechy, wymieszać ostudzić.
  • 3. Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder i dalej ucierać.
    Masę maślaną wymieszać z orzechami.
    Odłożyć 1/4 masy. Połowę biszkoptu włożyć do blachy i posmarować masą orzechową , przykryć drugą częścią biszkoptu. Górę ciasta posmarować odłożoną ćwiartką masy orzechowej i posypać mielonymi orzechami.
    Ciasto schłodzić w lodówce przez najlepiej kilka godzin.

Porady

orzechy warto zmielić sobie wcześniej i poporcjowane można zamrozić

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa orzechowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować