Orzechowa drożdżówka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto dla wielbicieli ciasta drożdżowego i orzechów :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - drożdże swieże: 20 gramów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - żółtka: 3 sztuki
    - rozstopione i przestudzone masło: 50 gramów
    - mąka: 500 gramów
    - mleko: 500 mililitrów
    NADZIENIE:
    - grubo mielone orzechy: 200 gramów
    - cukier puder: 150 gramów
    - rozstopione masło: 150 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowa drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 100 ml letniego mleka dodaj łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże – odstaw do lekkiego wyrośnięcia. Przesianą mąkę wsyp do miski do ciasta. Dodaj wyrośnięty rozczyn, 300 ml letniego mleka, 50 g miękkiego masła i żółtka. Masę mieszaj z taką ilością letniego mleka, aby uzyskać ciasto drożdżowe średniej miękkości. Pozostaw do wyrośnięcia na ok.30 minut.
  • 2. Nadzienie: masło rozpuść i wymieszaj z cukrem pudrem i prawie wszystkimi orzechami (pozostaw trochę do dekoracji).
  • 3. Ciasto lekko zagnieć i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Na ciasto wyłóż masę orzechową i rozsmaruj pozostawiając po bokach czysty margines. Zwiń ciasto w rulon, pokruj ostrym nożem na grube plastry (około 5 cm grubości) i układaj je w wysmarowanej tłuszczem foremce. Foremkę przykryj i odstaw do wyrośnięcia (0,5-1 godzinę). Po tym czasie wstaw ciasto do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę pieczenia na 180 stopni i piecz przez około 30 minut.
  • 4. Po upieczeniu przestudź ciasto na kratce. Przygotuj lukier – około 4 czubate łyżki cukru pudru zmieszaj z odrobiną ciepłej wody i polej ciasto, po wierzchu posyp pozostawionymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować