Orzechowa drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do 100 ml letniego mleka dodaj łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże – odstaw do lekkiego wyrośnięcia. Przesianą mąkę wsyp do miski do ciasta. Dodaj wyrośnięty rozczyn, 300 ml letniego mleka, 50 g miękkiego masła i żółtka. Masę mieszaj z taką ilością letniego mleka, aby uzyskać ciasto drożdżowe średniej miękkości. Pozostaw do wyrośnięcia na ok.30 minut.
2.Nadzienie: masło rozpuść i wymieszaj z cukrem pudrem i prawie wszystkimi orzechami (pozostaw trochę do dekoracji).
3.Ciasto lekko zagnieć i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Na ciasto wyłóż masę orzechową i rozsmaruj pozostawiając po bokach czysty margines. Zwiń ciasto w rulon, pokruj ostrym nożem na grube plastry (około 5 cm grubości) i układaj je w wysmarowanej tłuszczem foremce. Foremkę przykryj i odstaw do wyrośnięcia (0,5-1 godzinę). Po tym czasie wstaw ciasto do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę pieczenia na 180 stopni i piecz przez około 30 minut.
4.Po upieczeniu przestudź ciasto na kratce. Przygotuj lukier – około 4 czubate łyżki cukru pudru zmieszaj z odrobiną ciepłej wody i polej ciasto, po wierzchu posyp pozostawionymi orzechami.
Komentarze