REKLAMA

Ciasto orzechowa wisienka

wyświetlono: 4452 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Ciasto które wymyśliłam sama. Jest eksplozją smaków. Górę ciasta można zrobić na dwa sposoby.

opublikowany: 12.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1/2 szkl. Mąki pszennej
    1/2 szkl. Mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Opcjonalnie 2 łyżki wody/oleju

    400g kremu orzechowego (typ Nutella)
    220g opakowania herbatników
    Słoiczek dżemu wiśniowego
    150g margaryny
    250g posiekanych orzechów
    2 galaretki wiśniowe
    2szkl.mleka w proszku
    150ml. Mleka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki cappuccino
    200g margaryny
    1 czubata łyżka kakao
Ocena:

(średnia 4 z 6 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Przesiewamy mąki razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie
    mieszamy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt studzimy w razie potrzeby można go namoczyć wodą
    z sokiem z cytryny.

    W garnku rozpuszczamy 130 g margaryny z kremem orzechowym. Gdy krem się rozpuści i będzie jednolita masa zdejmujemy z gazu i wsypujemy pokrojone orzechy można ewentualnie dodać jedną łyżkę kakao. Masę lekko studzimy następnie wylewamy jeszcze delikatnie ciepłą masę na biszkopt tak aby dobrze przywarła do ciasta nie może być całkowicie wystudzona ponieważ nie będzie się przyklejała do biszkoptu. Na masę orzechową układamy herbatniki można je namoczyć w mleku.

    Dwie galaretki wiśniowe rozpuszczone w 3/4 szklankach wrzątku chwilę mieszamy aż galaretka dokładnie się rozpuści. Jeżeli mamy dżem z kawałkami owoców należy je zblendować na gładko. Lekko przestudzoną galaretkę wlewamy do dżemu i wstawiamy do lodówki, gdy galaretka zacznie być tężejąca smarujemy nią herbatniki i ponownie przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

    150 mililitrów mleka podgrzewamy w garnku z dwiema łyżkami cukru aż się rozpuści. Mleko studzimy musi być całkowicie zimne najlepiej przygotować je na samym początku.
    Margaryna powinnam mieć temperature pokojową miksujemy na najmniejszych obrotach i wlewamy małym strumieniem zimne mleko masa będzie wyglądała na zważoną. Następnie wsypujemy do niej mleko w proszku i cappuccino mieszamy krótko tylko do połączenia składników. Powstałą masę wykładamy na herbatniki można posypać do dekoracji startą czekolada.
  • 2. Drugi sposób wykonania górnej masy 250 g serka mascarpone mieszamy z dwiema łyżkami cappuccino i dwiema łyżkami cukru pudru. 500 ml śmietany 36% ubijamy. Następnie do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i taką masę wykładamy na herbatniki.

Notka redakcyjna

Porady

Drugi sposób wykonania górnej masy 250 g serka mascarpone mieszamy z dwiema łyżkami cappuccino i dwiema łyżkami cukru pudru. 500 ml śmietany 36% ubijamy następnie do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i taką masę wykładamy na herbatniki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: beniawojt beniawojt

Ciasto Wisienka

Efektowne, kolorowe,pyszne ciasto miła gratka dla oka i podniebienia

kategoria: Ciasta Desery biszkopty opublikowany: 14.02.2015 | wyświetlono: 1500 Książki kucharskie: 16 | Polecenia: 1
Dodane przez: viki2903 viki2903

Ciasto orzechowa pychotka

połączenie jabłek, orzechów i bezy

kategoria: Ciasta ciasto z orzechami ciasto z jabłkami ciasto z kremem beza opublikowany: 04.12.2020 | wyświetlono: 3092 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: capri capri

ciasto "Kawowa Wisienka"

Ciasto dla amatorów kawy ze śmietanką i wiśni :)

kategoria: Ciasta Desery biszkopty galaretki opublikowany: 23.02.2014 | wyświetlono: 1272 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 1
Dodane przez: Darusia02 Darusia02

Ciasto Wisienka

Wisienka powstała dlatego, że mój chłopak uwielbia te owoce. Ciastem był zachwycony.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 11.06.2015 | wyświetlono: 596 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE