Orzechowa babka z rodzynkami

5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne aromatyczne ciasto, chociaż z gatunków tych " suchych ". Ale dzięki temu można maczać ją w korzennym kakao i czas staje w miejscu,zapraszam na przepis.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki

    1 łyżeczka sody

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    75 g erytrolu

    75 g cukru

    4 jajka

    100 g masła

    50 g masła orzechowego

    150 g orzechów włoskich łuskanych

    3 łyżki rodzynek

    Polewa:

    40 g czekolady gorzkiej

    40 ml śmietany 30%

    Czekoladowe gwiazdki

    Perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto orzechowe

Orzechowa babka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy zmielić w blenderze. Odłożyć na bok.

    Masło rozpuścić w rondelku. Do ciepłego masła dodać masła orzechowe i wymieszać do rozpuszczenia, również odstawić na bok.
  • 2. Do miski wbić jajka, dodać oba cukry i utrzeć na puszysty krem. Dodać masło oraz przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszać. Wsypać orzechy I rodzynki i po raz ostatni wymieszać do połączenia składników.
  • 3. Formę na babkę ( z kominem), wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec 45-50 minut, do suchego patyczka.

    Wyjąć i ostudzić na kratce.
  • 4. Polewa:

    Śmietankę postawić w rondelku na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zalać połamaną czekoladę i zostawić na 2 minut. Następnie wymieszać na jednolitą masę i polać babkę. Opcjonalnie można udekorować gwiazdkami i perełkami. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy włoskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować