Babka ma bardzo charakterystyczny smak oraz jest wilgotna i puszysta. Polecam do popołudniowej kawki a także śmiało może zagościć na świątecznym stole. Korzystałam z przepisu od Zewa z moimi zmianami.
Składniki:
4 jajka
3/4 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
0,5 szkl wody gazowanej
50 g rodzynek korynckich
150 g mielonych orzechów
Polewa
100 g czekolady mlecznej
2 łyżki śmietany kremówki
3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
Babka orzechowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z mielonymi orzechami. Miękką margarynę utrzeć z cukrami do białości. Wbijać po jednym jajku i ucierać do połączenia się składników. Dodawać po łyżce mąki z orzechami i wymieszać. Pod koniec wlać wodę mineralną. Na samym końcu dodać rodzynki wymieszane z łyżeczką mąki i ponownie wymieszać. Formę silikonową wysmarować margaryną wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach około 50 minut. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i ostudzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z śmietaną i posypać pokrojonymi orzechami.
Komentarze