Babka orzechowa z rodzynkami

4 (1 ocen)

Babka ma bardzo charakterystyczny smak oraz jest wilgotna i puszysta. Polecam do popołudniowej kawki a także śmiało może zagościć na świątecznym stole. Korzystałam z przepisu od Zewa z moimi zmianami.

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szkl cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    250 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g margaryny
    0,5 szkl wody gazowanej
    50 g rodzynek korynckich
    150 g mielonych orzechów
    Polewa
    100 g czekolady mlecznej
    2 łyżki śmietany kremówki
    3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka orzechowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z mielonymi orzechami. Miękką margarynę utrzeć z cukrami do białości. Wbijać po jednym jajku i ucierać do połączenia się składników. Dodawać po łyżce mąki z orzechami i wymieszać. Pod koniec wlać wodę mineralną. Na samym końcu dodać rodzynki wymieszane z łyżeczką mąki i ponownie wymieszać. Formę silikonową wysmarować margaryną wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach około 50 minut. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i ostudzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z śmietaną i posypać pokrojonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować