Orkiszowe ciasteczka z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasteczka powinny być schłodzone. Twaróg mielimy lub dobrze rozgniatamy widelcem. Na stolnicę wysypujemy mąkę i puder z ksylitolu (wystarczy ksylitol zmielić w młynku do kawy). Dodajemy masło i siekamy nożem przez kilka minut aż do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy twaróg i aromat waniliowy. Chwilkę siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy kruche ciasto. Ciasto owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 1h.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 3-5mm podsypując odrobiną mąki. Szklanką wycinamy koła. Na środku układamy kawałek jabłka i składamy ciastko, zlepiając brzegi. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 22-25 minut, do zarumieniania. Gdy całkowicie ostygną to oprószamy je pudrem z ksylitolu wymieszanym z cynamonem.
Życzę smacznego
Komentarze