Orkiszowe ciasteczka z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

To bardzo proste i szybkie do przygotowania ciasteczka twarogowe z jabłkamiw zdrowszej wersji. Idealne dla osób unikających białej mąki i cukru.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
    • 125g twarogu,
    • 100g masła,
    • 2 i ½ łyżki pudru z ksylitolu,
    • 2-3 jabłka,
    • Kilka kropel aromatu waniliowego,
    • DODATKOWO:
    • Puder z ksylitolu i cynamon do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Orkiszowe ciasteczka z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasteczka powinny być schłodzone. Twaróg mielimy lub dobrze rozgniatamy widelcem. Na stolnicę wysypujemy mąkę i puder z ksylitolu (wystarczy ksylitol zmielić w młynku do kawy). Dodajemy masło i siekamy nożem przez kilka minut aż do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy twaróg i aromat waniliowy. Chwilkę siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy kruche ciasto. Ciasto owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 1h.
    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 3-5mm podsypując odrobiną mąki. Szklanką wycinamy koła. Na środku układamy kawałek jabłka i składamy ciastko, zlepiając brzegi. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 22-25 minut, do zarumieniania. Gdy całkowicie ostygną to oprószamy je pudrem z ksylitolu wymieszanym z cynamonem.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować