2 jajka
1/2 szklanki cukru
łyżka cynamonu
100 g masła - rozpuszczonego
300 g mąki orkiszowej ( może być pszenna )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jabłka
sok z cytryny
cukier puder do oprószenia ciasteczek
Ciasteczka cynamonowe z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w bardzo drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo rozpuszczone masło. Ucierać. Następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mieszać do połączenia składników.
Na koniec dodać jabłuszka. Wymieszać.
Małe porcje ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20-25 min.
Gotowe, wystudzone ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.
Z tej porcji wyszło mi 20 ciasteczek.
Smacznego
Komentarze