Delikatne mięso indycze z wyrazistym , orientalnym farszem. Upieczone roladki z dodatkiem jogurtu naturalnego wychodzą soczyste i bardzo smaczne. Idealnym dodatkiem do nich będzie smażony ryż lub pieczone ziemniaki.
Składniki:
300 g fileta z indyka
sól , pieprz
2 łyżki zielonej pasty curry
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki musztardy
1 łyżka przyprawy curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
170 g. pędów bambusa z zalewy wodnej ( waga po odsączeniu z zalewy)
jogurt naturalny
słodka wędzona papryka w proszku
Orientalne roladki z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pędy bambusa przekładamy do miski , dodajemy pastę curry , sos sojowy , musztardę oraz curry w proszku i ostrą paprykę. Mieszamy do połączenia się składników.
2.Filet z indyka myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym.
Kroimy na 4-5 plastrów , każdy rozbijamy cienko , oprószamy solą i pieprzem.
Na każdy kawałek mięsa nakładamy ok. 2 łyżek farszu , rozsmarowujemy po całej powierzchni kotleta.
Zwijamy roladki nakładając najpierw krótsze boki do środka a następnie w rulon.
3.Roladki układamy na foli aluminiowej , polewamy jogurtem naturalnym oraz posypujemy słodką wędzoną papryką.
4.Zakładamy boki foli szczelnie na siebie.
Pieczemy 40-45 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Podajemy np. pokrojone w plastry.
Komentarze