Orientalna zupa z dyni

4.5 (182 ocen)

  • 40 min

Prawdziwie jesienna zupa! Sycąca i rozgrzewająca dzięki orientalnym przyprawom a jej głęboki kolor pozwala powrócić myślami do kończącego się lata...

  • 40 min

Składniki:

  • około 80 dag dyni, 2 średnie cebule, 2 marchewki, łyżeczka imbiru w proszku, łyżeczka chili, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki przyprawy curry, 1,5 l bulionu, 0,75 l mleczka kokosowego, sól pieprz do smaku, do posypania prażone pestki z dyni lub grzanki
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Orientalna zupa z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, gotować do miękkości w bulionie.
  • 2. Gdy warzywa będą dostatecznie miękkie, zmiksować wszystko blenderem, a następnie dodać imbir, chili, cynamon i curry.
  • 3. Na koniec dodać mleczko kokosowe i gotować chwilę na wolnym ogniu do połączenia wszystkich smaków. Można doprawić do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem można posypać talerz zupy prażonymi pestkami dyni lub grzankami.

Porady

Smak zupy urozmaicą również mięsne pulpeciki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Orientalna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować