Prawdziwie jesienna zupa! Sycąca i rozgrzewająca dzięki orientalnym przyprawom a jej głęboki kolor pozwala powrócić myślami do kończącego się lata...
40 min
Składniki:
około 80 dag dyni, 2 średnie cebule, 2 marchewki, łyżeczka imbiru w proszku, łyżeczka chili, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki przyprawy curry, 1,5 l bulionu, 0,75 l mleczka kokosowego, sól pieprz do smaku, do posypania prażone pestki z dyni lub grzanki
Orientalna zupa z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, gotować do miękkości w bulionie.
2.Gdy warzywa będą dostatecznie miękkie, zmiksować wszystko blenderem, a następnie dodać imbir, chili, cynamon i curry.
3.Na koniec dodać mleczko kokosowe i gotować chwilę na wolnym ogniu do połączenia wszystkich smaków. Można doprawić do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem można posypać talerz zupy prażonymi pestkami dyni lub grzankami.
Komentarze