Chałka obtaczana w jajku i mleku, smażona na maśle

  • wyświetlono: 17314 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszna propozycja na weekendowe śniadanie!

  • 20min

Składniki

chałka - najlepiej czerstwa, jajko, pół szklanki mleka, 100 gramów masła, łyżka oleju, cukier puder, owoce sezonowe do przybrania

Sposób przygotowania przepisu:

Chałka obtaczana w jajku i mleku, smażona na maśle

  • 1. Chałkę pokroić na kromki, jajko z mlekiem roztrzepać na gładką masę.
  • 2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i masło. Obtoczyć kromki chałki w masie jajeczno mlecznej, układać na rozgrzanej patelni. Smażyć do zrumienienia.
    Złocistą chałkę wyłożyć na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem, dodać owoce.

Porady

Chałka świetnie smakuje z dżemem!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

image-1hj8mu6

Dodane przez: euphoriaa33

Jaglanka na mleku z jabłkiem i granatem

Kasza jaglana to niezwykłe źródło...

Lukier

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Gęsty lukier na mleku

Bardzo lubię ciasta polukrowane...

babka na mleku skondensowanym

Dodane przez: Violetka76

Babka na mleku skondensowanym

Wilgotna babka o lekko karmelowym...

Kaszka kukurydziana na mleku

Dodane przez: akrobatka22

Kaszka kukurydziana na mleku

Kaszka kukurydziana gotowana na...

kokosowy sernik

Dodane przez: bieniaszka

Kokosowy sernik na mleku

Pyszny kokosowy sernik rozpływający...

Drożdżowe Racuchy Na Zsiadłym Mleku

Dodane przez: gotowanietoproste

Drożdżowe Racuchy Na Zsiadłym Mleku

Czasami jak zostanie nam z obiadu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE