1.Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Składniki dzielimy na suche i mokre. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całą zawartość mieszamy, dodając cukier z cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jajka z maślanką (lub kefirem) z roztopionym i ostudzonym masłem. Zawartość miski z suchymi składnikami wsypujemy do mokrych składników. Mieszamy delikatnie łyżką tylko do połączenia składników. Zalewamy ciastem 1/3 formy na donaty. Musimy pamiętać, żeby zostawić trochę miejsca gdyż muffiny trochę urosną. Piec ok. 15 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy na kratkę, po całkowitym ostudzeniu polewamy lukrem, łamiemy ciasteczka i kruszymy na lukier.
Lukier:
Cukier puder mieszamy z wodą, ma być gęsty dzięki temu będzie ładnie biały. Zbyt rzadki może nam spłynąć.
Komentarze