Omlety z bitą śmietaną i owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Proste w wykonaniu i przepyszne.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    100 g cukru
    100 g mąki pszennej

    Bita śmietana:
    0,5 litra kremówki 36%
    2 czubate łyżeczki żelatyny
    ¼ literatki wrzątku
    1 lub 2 łyżki cukru pudru
    (w zależności od upodobań)

    Dodatkowo:
    Cukier puder
    Owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Kremówka Omlet

Omlety z bitą śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić, dodać etapami cukier i miksować. Dodać żółtka – miksować. Na końcu dodać mąkę i chwilę mieszać. Na pergaminie tworzyć kółka (wielkości małego talerzyka) i włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec około 5 minut w 2200.

    Bita śmietana:
    Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach.

    Bitą śmietanę przełożyć do szprycy i wypełniać nią omlety. Na kremówkę ułożyć owoce i złożyć omlety. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci

Podobne przepisy

To może cię zainteresować