Omlet warzywny z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparz, a następnie obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w kostkę, cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej połowę masła (1,5 łyżki), wrzuć warzywa i drobniej pokrojoną szynkę. Całość podsmaż do miękkości. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
2.W miseczce połącz jajka z mlekiem, mąką, solą i pieprzem. Dokładnie roztrzep na gładką masę, po czym wylej na patelnię z pozostałym, rozgrzanym masłem. Smaż, aż jajka się delikatnie zetną, a następnie na połowę omletu wyłóż podsmażony farsz. Wierzch posyp startym, żółtym serem. Przykryj drugą częścią omleta i smaż jeszcze do momentu, aż ser się rozpuści. Podawaj na ciepło posypane posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze