Omlet owsiany z truskawkami w syropie

4.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Warto jeść płatki owsiane, bo są zdrowe i nie musi to być koniecznie owsianka. Może to być omlet z płatkami i z najlepszymi owocami na świecie. Ciepłe truskawki otulone syropem z masła, cukru, miodu z nutą kardamonu. Palce lizać.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • duże wiejskie jajo lub 2 mniejsze
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
    2-4 łyżki mleka
    proszek do pieczenia na koniec łyżeczki
    szczypta soli
    olej rzepakowy do smażenia

    8-10 dorodnych truskawek
    2 łyżki masła
    2-3 łyżki cukru
    2 łyżki miodu lipowego lub innego naturalnego
    szczypta kardamonu

    listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Omlet

Omlet owsiany z truskawkami w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Pokroić na ćwiartki.
    Na patelni rozpuścić masło i dodać cukier i miód, kardamon. Mieszać i podgrzewać, aż składniki się połączą. Dodać przygotowane truskawki. Smażyć i zagarniać na owoce powstałą miksturę. Owoce powinny zachować swój kształt. .
    Jajko rozbełtać w dużym kubku i połączyć z mąką pszenną, płatkami owsianymi, mlekiem, proszkiem do pieczenia, solą. Dokładnie wymieszać aż powstanie gładkie ciasto.
    Ciasto wylać na patelnię, na rozgrzany olej rzepakowy. Smażyć na wolnym ogniu. Jak omlet dostatecznie się zetnie, obrócić na drugą stronę.
    Usmażony przełożyć na talerz i na wierzchu ułożyć przygotowane truskawki w syropie. Udekorować listkami mięty.
    Smacznego

Porady

Jeśli ktoś nie lubi kardamonu, to trzeba pominąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować