Omlet jajeczny z dodatkami

4.5 (177 ocen)

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Idealna i syta opcja przy braku pomysłu na posiłek :)
Sprawdza się o każdej porze.

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1. 10 jajek
    2. 80-100 ml mleka ( lepiej mniej mleka niż więcej !!!)
    3. sól, pieprz
    4. Olej do smażenia
    Dodatki:
    1. 400 g pieczarek
    2. 2 cienkie pęczki szczypiorku,
    3. 1 pętko kiełbasy ( można dodać wędlinę, szynkę wedle uznania)
    4. ok. 200g sera żółta

    Można dodać również kawałki pomidora, ogórka, papryki.
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie

Omlet jajeczny z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę lub w paski. Lekko podsmażamy. Odstawiamy na bok.
    2. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    3. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę ( można podsmażyć).
    4. Szczypiorek drobno kroimy.
    5. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy.
    6. Następnie do masy dodajemy dodatki, przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
    7. Na rozgrzaną patelnie wlewamy połowę masy. Co kilka minut podnosimy łopatką ścięty omlet w celu spłynięcia górnej masy na dół (aby omlet był dobrze ścięty).
    8. Po usmażeniu pierwszej strony omleta, przewracamy na druga stronę ( ja przekładam omlet na talerz, talerz przykrywam patelnią i odwracam).
    9. Dolewamy olej, smażymy kilka minut i pierwszy omlet gotowy.
    10. Z pozostałej masy smażymy drugi omlet i postępujemy w taki sam sposób jak przy pierwszym omlecie.

    Smacznego :)

Porady

Duża ilość mleka spowoduje, że omlet się nie uda!!! Omlet idealnie smakuje z ketchupem lub majonezem. Jest to super opcja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i zmieniać lub dodawać dodatki :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mleko Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować