Maślanki- bułeczki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne bułeczki, które w sam raz pasują na lekką kolację lub przekąskę dla dzieci.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:
    30 g świeżych drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżeczka mąki

    Pozostałe składniki:
    80 g masła
    3 szklanki mąki
    2 żółtka
    5 łyżek cukru
    skórka otarta z cytryny
    szczypta soli
    tłuszcz do wysmarowania formy
    białko ( do posmarowania bułeczek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Maślanki- bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Roztapiamy masło i odstawiamy do wystudzenia.
    2. W ciepłym mleku (nie gorącym) wraz z łyżeczką mąki i łyżeczką cukru pudru rozpuszczamy drożdże. Po wymieszaniu odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Po zwiększeniu objętości zaczynu ...
    3. Do dużej misy przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, otartą skórkę z cytryny, szczyptę soli oraz zaczyn. Wymieszaj.
    4. Następnie dodaj roztopione, ostudzony masło. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.
    5. Po uzyskaniu jednolitego ciasta, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy je w w zgrabne bułeczki ( wielkość wedle uznania).
    7. Na wysmarowanej tłuszczem formie układamy bułeczki i smarujemy białkiem.
    8. Przygotowane bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180℃ przez 20 min.
    Bułeczki po upieczeniu powinny być rumiane i wyrośnięte.

Porady

Pyszne bułeczki, które w sam raz pasują na lekką kolację lub przekąskę dla dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Masło Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować