Pozostałe składniki:
80 g masła
3 szklanki mąki
2 żółtka
5 łyżek cukru
skórka otarta z cytryny
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania formy
białko ( do posmarowania bułeczek)
Maślanki- bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Roztapiamy masło i odstawiamy do wystudzenia.
2. W ciepłym mleku (nie gorącym) wraz z łyżeczką mąki i łyżeczką cukru pudru rozpuszczamy drożdże. Po wymieszaniu odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po zwiększeniu objętości zaczynu ...
3. Do dużej misy przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, otartą skórkę z cytryny, szczyptę soli oraz zaczyn. Wymieszaj.
4. Następnie dodaj roztopione, ostudzony masło. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.
5. Po uzyskaniu jednolitego ciasta, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy je w w zgrabne bułeczki ( wielkość wedle uznania).
7. Na wysmarowanej tłuszczem formie układamy bułeczki i smarujemy białkiem.
8. Przygotowane bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180℃ przez 20 min.
Bułeczki po upieczeniu powinny być rumiane i wyrośnięte.
Porady
Pyszne bułeczki, które w sam raz pasują na lekką kolację lub przekąskę dla dzieci.
Komentarze