Omlet z dodatkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Gdy byłam mała moja ukochana babcia Anna przygotowywała mi na śniadanie jajecznicę z bułką. Co to był za smak.
Do dziś bardzo miło wspominam tamten czas i śniadania. Idąc tymi smakami u mnie bardzo podobne śniadanie tylko w formie omletu z dodatkami. Polecam.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 dużych jajek
    1 mała bułka np. kajzerka
    Cebula
    Mały lub pół dużego pomidora malinowego
    Kilka plastrów papryki
    Sól pieprz do smaku
    Zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Omlet Jajko Śniadanie

Omlet z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet z dodatkami 1. Bułkę kroimy w plastry a następnie w kostkę.
    Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i dodajemy bułkę.
    Smażymy chwilę aż bułka zrobi się lekko chrupiąca.
    Ściągamy z ognia i odkładamy na ręcznik papierowy.
    Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do momentu aż się zeszkli.
    Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i jeszcze chwilę smażymy.
  • 2. Do miski wbijamy jajka dodajemy sól i mieszamy.
    Teraz czas na dodanie pomidora pokrojonego w plastry.
    Znowu chwilę smażymy i dodajemy grzanki oraz wlewamy nasze jajka.
    Posypujemy wszystko grubo mielonym pieprzem.
    Smażymy na małym ogniu około 10-12 minut pod przykryciem.
    Gdy jajka się ładnie zetną ściągamy z ognia.
    Oczywiście co jakiś czas sprawdzamy czy nasz omlet nie pali się od spodu.
    Przekładamy na talerz posypujemy pietruszką lub szczypiorkiem i gotowe. SMACZNEGO.

Porady

Do środka można dodać również boczek, salami itd.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować