Puszysty omlet jajeczny

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Weekend zobowiązuje do wyjątkowego śniadania, zatem to takie właśnie było. Puszysty omlet jajeczny z dodatkiem tego co było w lodówce. Na śniadanie upiekłam też pyszne bułeczki serowe widoczne na zdjęciu... przepis znajdziesz na moim profilu. Propozycja na 1 omlet (dodatki mogą być dowolne):

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 średnie jajka
    1 łyżka mleka
    kilka plastrów boczku
    kilka sztuk pieczarek
    1 mała cebula
    pół małej papryki
    1 pomidor lub kilka koktajlowych
    garść zieleninki
    sól i pieprz do smaku
    trochę masła lub oleju do smażenia pieczarek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Omlet

Puszysty omlet jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i cebulę pokroić na cienkie plasterki. Rozgrzać patelnię z tłuszczem, wrzucić cebulę, chwilę smażyć, dodać pieczarki, dalej smażyć do odparowania wody, na koniec doprawić solą i pieprzem.

    Białka oddzielić od żółtek i przełożyć do miski, posolić i ubić na pianę.

    Żółtka wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Następnie delikatnie wymieszać żółtka z pianą z białek.

    Boczek pokroić na kawałki i usmażyć na osobnej patelni o średnicy 26 cm, żeby tłuszcz się wytopił. Na patelnię przełożyć wymieszane jajka i łyżką delikatnie je rozprowadzić. Chwilę smażyć, następnie przykryć patelnię pokrywą. Po 2-3 minutach zdjąć pokrywę, delikatnie przewrócić omlet na drugą stronę, ułożyć pieczarki i znowu przykryć pokrywką. Po kolejnych 2-3 minutach omlet przełożyć na talerz i ułożyć pozostałe dodatki, czyli kawałki pomidorów, papryki i zieleniny.

    Polecam, bo omlet jest pyszny :-)

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować