Rzadko jem chleb, a już nigdy nie jem białego pieczywa. Z "razowcem" jednak klasyczne caprese w ogóle nie pasuje. Proponuję więc połączyć je z omletem, danie proste, ciekawe, zdrowe i smaczne!
7 min
Składniki:
1 osączona kula sera mozzarella
1 pomidor
4 duże jaja
2 łyżki oliwy z oliwek
bazylia (najlepiej świeża, może być suszona)
pieprz
sól
1.Pomidory i mozzarellę pokrój na cienkie plastry.
2.Jaja wbij do miseczki i lekko ubij z dodatkiem soli, pieprzu i części bazylii.
3.Połowę oliwy lekko rozgrzej na dużej patelni, wlej masę jajeczną i smaż na średnim ogniu. Gdy wierzch omletu zacznie się ścinać ułóż naprzemiennie pomidory i plastry sera, tak aby lekko na siebie zachodziły. Smaż jeszcze kilka chwil w zależności od tego jak bardzo ścięty lubisz omlet.
4.Omlet podziel na pół, skrop pozostałą oliwą, oprósz solą, pieprzem i bazylią. Natychmiast podawaj. Idealne danie na śniadanie bądź kolację.
Komentarze