Omlet caprese

0 (0 ocen)

  • 7 min

Rzadko jem chleb, a już nigdy nie jem białego pieczywa. Z "razowcem" jednak klasyczne caprese w ogóle nie pasuje. Proponuję więc połączyć je z omletem, danie proste, ciekawe, zdrowe i smaczne!

  • 7 min

Składniki:

  • 1 osączona kula sera mozzarella
    1 pomidor
    4 duże jaja
    2 łyżki oliwy z oliwek
    bazylia (najlepiej świeża, może być suszona)
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Omlet Przystawki

Omlet caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory i mozzarellę pokrój na cienkie plastry.
  • 2. Jaja wbij do miseczki i lekko ubij z dodatkiem soli, pieprzu i części bazylii.
  • 3. Połowę oliwy lekko rozgrzej na dużej patelni, wlej masę jajeczną i smaż na średnim ogniu. Gdy wierzch omletu zacznie się ścinać ułóż naprzemiennie pomidory i plastry sera, tak aby lekko na siebie zachodziły. Smaż jeszcze kilka chwil w zależności od tego jak bardzo ścięty lubisz omlet.
  • Gotowy omlet caprese 4. Omlet podziel na pół, skrop pozostałą oliwą, oprósz solą, pieprzem i bazylią. Natychmiast podawaj. Idealne danie na śniadanie bądź kolację.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Pomidor Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować