"Warszawska" zupa pho

4.5 (183 ocen)

  • 15 min

Oprócz flaków z pulpetami ta zupa jest najlepszą i najbardziej znaną "warszawską" zupą. Oczywiście te dostępne w wietnamskich barkach nie mają sobie równych ale można spróbować zrobić podobną samemu.

  • 15 min

Składniki:

  • kawałek (ok. 40 dkg) wołowiny na rosół
    1-2 porcje rosołowe z kurczaka (bądź inne drobiowe)
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    korzeń imbiru (ok. 5-10 cm)
    ewentualnie kostka rosołowa do smaku
    makaron ryżowy
    pęczek kolendry bądź pietruszki
    cebula dymka
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

"warszawska" zupa pho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i porcje rosołowe umyć i wsadzić do dużego garnka. Cebulę upiec nad płomieniem bądź w piekarniku. Wrzucić do garnka razem z obranym czosnkiem i obranym i pokrojonym w plasterki imbirem. Zalać zimną wodą kilka centymetrów ponad składniki. Gotować na małym ogniu ok. 2 godzi, aż mięso będzie miękkie a rosół będzie miał bogaty smak. W razie potrzeby użyć kostki rosołowej. Rosół przecedzić.
  • 2. Makaron przygotować według opisu na opakowaniu. Ugotowane mięso pokroić w cienkie plasterki. Kolendrę (bądź pietruszkę, jeśli nie lubisz charakterystycznego smaku kolendry) i dymkę posiekać.
  • 3. Ugotowany i rozłożony makaron zalewać bardzo gorącym rosołem, dodać plasterki mięsa i posypać obficie zieleniną. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron ryżowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wietnamska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować