Kurczak pomidorowo-selerowy

0 (0 ocen)

Pomysł na kurczaka w dość nietypowym smaku. Odmiana dla niedzielnej wersji.

Składniki:

  • olej do smażenia,
    4 nóżki z kurczaka,
    4 średnie cebule (najlepiej czerwone),
    200 ml bulionu drobiowego (może być z kostki),
    1/2 główki selera (albo kilka łodyg selera naciowego);
    2 ząbki czosnku,
    1 pomarańcza,
    gałązka szałwii,
    150 ml soku pomarańczowego,
    250 ml pasty pomidorowej (passaty),
    szczypta cukru,
    sok z 1/2 cytryny,
    2 gałązki mięty,
    sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak pomidorowo-selerowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posolonego i popieprzonego kurczaka przyrumienić na gorącym oleju (skórka ma być brązowa i chrupiąca).
    Przyrumienionego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię na której smażył się kurczak wylać bulion, doprowadzić do wrzenia i deglasować za pomocą drewnianej lub silikonowej łopatki. Przelać bulion do kurczaka.
    Na patelni rozgrzać olej i wrzucić dobrze posiekaną cebulę. Zmniejszyć ogień i smażyć ok. 5 minut aż cebula zmięknie i nabierze lekko złotego koloru. Po tym czasie dodać do cebuli seler (jeśli korzeniowy to drobno posiekany lub starty na grubych oczkach, jeśli naciowy to pokrojony w średniej grubości plasterki).
    Smażyć seler z cebulą ok. kolejnych 5 minut aż seler zmięknie. Po tym czasie dodać posiekany czosnek, pokrojone cząstki z połowy pomarańczy oraz listki szałwii. Mieszać wszystko przez kilka chwil a następnie dodać sok pomarańczowy i wszystko zagotować.
    Po kolejnych 5 minutach dodać pastę pomidorową oraz szczyptę cukru. Ponownie zagotować i wrzucić wszystko do kurczaka. Z pozostałej pomarańczy oraz cytryny wycisnąć sok, dodać do kurczaka, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i wstawić do nagrzanego do ok. 180-190 stopni piekarnika. Piec ok. 30-40 minut.
    Kiedy mięso jest już gotowe (łatwo odchodzi od kości), przełożyć kurczaka, zlać zawartość naczynia i zagotować mocno przez ok. 5 minut (kurczaka trzymać w piekarniku z wyłączonym już grzaniem aby nie wystygł). Aby sos był gładki można całość zmiksować blenderem. Dodać do sosu posiekane listki mięty. Podawać z kuskusem, polentą, pieczonymi ziemniakami lub ryżem.

Porady

Podane składniki dla 4 osób. Świetny z ryżem na sypko ugotowanym w wodzie z dodatkiem soku pomarańczowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować