Kurczak pomidorowo-selerowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Posolonego i popieprzonego kurczaka przyrumienić na gorącym oleju (skórka ma być brązowa i chrupiąca).
Przyrumienionego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię na której smażył się kurczak wylać bulion, doprowadzić do wrzenia i deglasować za pomocą drewnianej lub silikonowej łopatki. Przelać bulion do kurczaka.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić dobrze posiekaną cebulę. Zmniejszyć ogień i smażyć ok. 5 minut aż cebula zmięknie i nabierze lekko złotego koloru. Po tym czasie dodać do cebuli seler (jeśli korzeniowy to drobno posiekany lub starty na grubych oczkach, jeśli naciowy to pokrojony w średniej grubości plasterki).
Smażyć seler z cebulą ok. kolejnych 5 minut aż seler zmięknie. Po tym czasie dodać posiekany czosnek, pokrojone cząstki z połowy pomarańczy oraz listki szałwii. Mieszać wszystko przez kilka chwil a następnie dodać sok pomarańczowy i wszystko zagotować.
Po kolejnych 5 minutach dodać pastę pomidorową oraz szczyptę cukru. Ponownie zagotować i wrzucić wszystko do kurczaka. Z pozostałej pomarańczy oraz cytryny wycisnąć sok, dodać do kurczaka, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i wstawić do nagrzanego do ok. 180-190 stopni piekarnika. Piec ok. 30-40 minut.
Kiedy mięso jest już gotowe (łatwo odchodzi od kości), przełożyć kurczaka, zlać zawartość naczynia i zagotować mocno przez ok. 5 minut (kurczaka trzymać w piekarniku z wyłączonym już grzaniem aby nie wystygł). Aby sos był gładki można całość zmiksować blenderem. Dodać do sosu posiekane listki mięty. Podawać z kuskusem, polentą, pieczonymi ziemniakami lub ryżem.
Porady
Podane składniki dla 4 osób.
Świetny z ryżem na sypko ugotowanym w wodzie z dodatkiem soku pomarańczowego.
Komentarze