Ogórki małosolne z czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ogórki małosolne to świetny dodatek do obiadu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 l wody,
    1 kg ogórków gruntowych,
    2 łyżki soli,
    1 główka czosnku,
    1 pęczek kopru,
    1 korzeń chrzanu + 2 liście,
    3 liście laurowe,
    dodatkowo jeżeli mamy możemy dodać liście czarnej porzeczki i wiśni.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki małosolne

Ogórki małosolne z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wody dodajemy sól i dokładnie mieszamy.

    Ogórki dobrze szorujemy.
    Czosnek i chrzan obieramy i dzielimy na mniejsze części.
    Na dnie glinianego garnka układamy koper, kilka ząbków czosnku, liść laurowy, liść chrzanu i kawałki chrzanu. Układamy ogórki.
    Układamy warstwami, aż do zapełnienia glinianego garnka.
    Garnek przykrywamy mniejszą niż jego obwód pokrywką i przykładamy coś ciężkiego.
    Odstawiamy na 2-3 dni, aż ogórki nabiorą swojego smaku.

    Smacznego ;)

Porady

Ogórki najlepiej smakują po 2-3 dniach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować