Ogórki konserwowe z cebulką i papryką w słodko - kwaśniej zalewie

3.67 (3 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tak przygotowane przetwory doskonale przydadzą się jako dodatek do mięs czy wędlin do kanapek i nie tylko . Przygotowanie ich nie zajmuje wiele czasu , a w zimę zawsze są pod ręką .

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 2 kg. ogórków gruntowych ogórków
    2 papryki czerwone
    2 cebule
    5 słoików o pojemności 1 l.
    do każdego słoika po :
    1 listku laurowym
    3 ziarna ziela angielskiego
    5 ziaren pieprzu czarnego
    1 łyżeczce gorczycy
    2 ząbki czosnku
    Zalewa:
    1 litr wody
    1 szklanka octu 10 %
    3 płaskie łyżki soli
    8 płaskich łyżek cukru
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki konserwowe z cebulką i papryką w słodko - kwaśniej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki konserwowe z cebulką i papryką w słodko - kwaśnej zalewie 1. Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania , studzę .Umyte ogórki kroję na pół po długości i w pół plasterki - ok. 0,5 cm. grubości . Obraną cebulę kroję w pół plasterki , a oczyszczoną paprykę w sporą kostkę . W słoiki układam przyprawy i czosnek , ogórki na przemian z cebulą i papryką . Warzywa zalewam zalewą , słoiki zakręcam , pasteryzuję tylko do momentu zagotowania , czekam 5 minut , słoiki wyjmuję , ustawiam do góry dnem , pozostawiam do dnia następnego , słoiki wynoszę do spiżarki .

Porady

Dokładną ilość ogórków trudno ustalić , wszystko zależy od ich wielkości , układania w słoikach . Zalewa , a potem ogórki nie są ostre , raczej słodko - kwaśne .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marynata Papryka Zalewa Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować