Ogórki konserwowe na pół słodko

4.5 (182 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ogórki w takiej zalewie są robione od lat w naszej rodzinie.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na zalewę;
    1 litr wody
    pól szklanki octu 10%
    6 łyżek cukru
    1i1/2 łyżki soli do przetworów

    Pozostałe składniki;
    2 kg niewielkich ogórków
    ziarna  ziela angielskiego i pieprzu czarnego
    1 cebula
    2 marchewki
     kilka ząbków  czosnku
    2-3 gałązki kopru
    gorczyca biała
    liście chrzanu
    korzeń chrzanu
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z ogórków

Ogórki konserwowe na pół słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć. Marchew, czosnek ,chrzan i cebulę pokroić w kostkę lub plasterki.Do słoików najlepiej litrowych wkładać na dno po kawałku cebuli, chrzanu, czosnku i marchewki. Dorzucić  kilka ziarenek gorczycy, pieprz i ziele angielskie. Włożyć także po kawałku kopru i liścia chrzanu a następnie układać ciasno ogórki.

    Do garnka włożyć wszystkie składniki marynaty, zagotować. Odstawić aby lekko przestygła i napełniać nią słoiki. Pasteryzować około 25 min. Przechowywać w ciemnym miejscu, najlepiej smakują po upływie ok. 2 miesięcy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Ocet Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować