Ogórki w takiej zalewie są robione od lat w naszej rodzinie.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na zalewę;
1 litr wody
pól szklanki octu 10%
6 łyżek cukru
1i1/2 łyżki soli do przetworów
Pozostałe składniki;
2 kg niewielkich ogórków
ziarna ziela angielskiego i pieprzu czarnego
1 cebula
2 marchewki
kilka ząbków czosnku
2-3 gałązki kopru
gorczyca biała
liście chrzanu
korzeń chrzanu
Ogórki konserwowe na pół słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć. Marchew, czosnek ,chrzan i cebulę pokroić w kostkę lub plasterki.Do słoików najlepiej litrowych wkładać na dno po kawałku cebuli, chrzanu, czosnku i marchewki. Dorzucić kilka ziarenek gorczycy, pieprz i ziele angielskie. Włożyć także po kawałku kopru i liścia chrzanu a następnie układać ciasno ogórki.
Do garnka włożyć wszystkie składniki marynaty, zagotować. Odstawić aby lekko przestygła i napełniać nią słoiki. Pasteryzować około 25 min. Przechowywać w ciemnym miejscu, najlepiej smakują po upływie ok. 2 miesięcy.
Komentarze