Ogórki kiszone z papryczką chili

4.49 (193 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ogórki z papryczką chili kiszę po raz drugi-gdyż po pierwszym razie mile nas zaskoczyły ostrością:) Ale jak kto co lubi. Stopień ostrości ogórków w dużej mierze zależy od stopnia ostrości papryczki i ilości jaką dodamy.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 2 kg. ogórków gruntowych
    4 słoiki o pojemności 1 litr
    12 ząbków obranego czosnku
    liść chrzanu
    obrany korzeń chrzanu
    4 gałązki kopru z baldachimem
    1 papryczka czerwona chili
    4 listki laurowe
    po kilka ziaren ziela angielskiego czarnego pieprzu do każdego słoja
    Solanka:
    ok. 2 litry wody
    2 łyżki soli kamiennej do kiszenia
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki kiszone z papryczką chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Do każdego słoja kładę kawałek liścia chrzanu, ogórki, a między nimi pokrojone kawałki- papryczki, chrzanu, czosnku, po listku laurowym , gałązce kopru i ziarna. Całość zalewam zmieszaną wodą z solą. Słoiki zakręcam i odnoszę w chłodne miejsce.

Porady

Jeśli ogórki chcemy jeść po kilku dniach, zostawmy je np. w kuchni. Ilość słoi z tej ilości ogórków zależy od wielkości ogórków i ich ułożenia w słojach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować