Ogórki kiszone z miodem

4.89 (156 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ten słodko-kwaśny smak nie daje o sobie zapomnieć. W zeszłym roku włożyłam tylko cztery słoiki, takich kiszonych ogórków z miodem, w tym szesnaście, bo warto:)To inny smak, niż te tradycyjne-po prostu pyszności.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 2 kg. ogórków gruntowych
    2 litry wody
    2 łyżki soli do kiszenia
    2 łyżeczki miodu
    8 ząbków czosnku
    4 listki laurowe
    po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
    4 gałązki kopru
    korzeń chrzanu-obrany
    liść chrzanu
    4 słoiki litrowe
Wystaw ocenę:

4.89 (156 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki kiszone z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Na dnie każdego słoika układam po kawałku liścia chrzanu,następnie ciasno ogórki, a między nimi- koper, kawałki chrzanu, pokrojone ząbki czosnku, listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Wodę doprowadzam do zagotowania, dodaje sól, miód, mieszam, zalewam ogórki, słoiki zakręcam, wynoszę w chodne miejsce.

Porady

Po dwóch, trzech dniach mamy ogórki małosolne ale warto poczekać 2-3 miesiące do jesieni, to dopiero smak:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować