Odsmażane kopytka

4.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Pyszne i chrupiące odsmażane kopytka z masłem posypane cukrem, można wykorzystać świeżo ugotowane kopytka, z poprzedniego dnia lub odmrożone.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kopytka
    1 kg ziemniaków
    20 dkg mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka soli

    Dodatkowo
    Masło
    Cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kopytka

Odsmażane kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę, zostaw do wystygnięcia.
    Na stolnicę lekko posypaną mąką wyłóż ziemniaki, dodaj mąkę, jajko i sól, zagnieść ciasto.
    W razie potrzeby podsyp mąką.
    Z ciasta zrób wałeczki i pokrój ukośnie kopytka.
    W garnku zagotuj wodę, kopytka wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj około 3 minut od wypłynięcia. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej.
    Kopytka lekko ostudź.
    Na patelni rozgrzej masło, wrzuć ugotowane ostudzone kopytka, smaż na gorącym maśle z każdej strony na rumiany kolor. Podawaj na ciepło posypane cukrem.

Porady

Jeśli nie wykorzystałaś wszystkich kopytek możesz je zostawić w lodówce na następny dzień i odsmażyć lub zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować