• 30 min
  • Dla 3 osób

Pyszne, tradycyjne danie obiadowe kopytka ze skwarkami, danie które pamiętam z dzieciństwa,a które zawsze smakuje wybornie. U mnie w domu zawsze kopytami ze skwarkami są podawane posypane cukrem w takiej wersji smakują najlepiej.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Składniki na kopytka
    1 kg ziemniaków
    20 dkg mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka soli

    Dodatkowo
    300g boczku wędzonego
    Cukier do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę do miski i zostaw do wystygnięcia.
    Następnie wyłóż na stolnicę posypaną mąką, dodaj jajko, mąkę i sól. Wyrób jednolite ciasto w razie potrzeby dodaj więcej mąki, bo elastyczność ciasta zależy od rodzaju ciasto podziel na wałeczki, obtaczajac je lekko w mące. Wałki lekko spłaszcz i pokrój na kawałki około 2 cm.
    W garnku rozgrzej wodę, kopytka wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj około 3 minut od momentu wypłynięcia.
    Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej. Ciepłe kopytka polej tłuszczem i skwarkami, jeśli chcesz posyp cukrem.

Porady

Kopytka podawaj na ciepło zaraz po ugotowaniu lub możesz podać odpieczone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować