Odrywany czosnkowo ziołowy chlebek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Pyszny, wilgotny i mięciutki czosnkowo ziołowy chlebek. Pachnie nim w całym domu a jeśli zostanie choć trochę, na drugi dzień jest równie pyszny i wilgotny. Idealnie sprawdzi się również jako słona przekąska, nie trzeba go kroić, wystarczy odrywać po kawałku. Doskonale smakuje jako dodatek np: z zupą pomidorową.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    500 g mąki pszennej + troszkę do podsypania
    1 szklanka ciepłego mleka
    7 g suszonych drożdży
    2 jajka
    1 płaska łyżeczka soli ziołowej
    1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub innego)
    4 łyżki oliwy z oliwek
    Masełko czosnkowo-ziołowe:

    100 g miękkiego masła
    3 ząbki czosnku
    1 płaska łyżeczka soli ziołowej
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    pół łyżeczki pieprzu ziołowego
    4 garści świeżego szpinaku (lub mała kostka mrożonego)
    1/3 kostki sera feta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Odrywany czosnkowo ziołowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowuję sobie ciasto. Do miski daję wszystkie składniki i wyrabiam ciasto, które delikatnie klei się do dłoni. Przykrywam ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto mi rośnie przygotowuję sobie masełko. Szpinak opłukuję i wrzucam do miski, dodaję miękkie masło, zmiażdżony czosnek, przyprawy i pokruszony ser. Wszystko razem blenduję na papkę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o grubości około 1cm, na stolnicy posypanej mąką, ciasto też delikatnie oprószam mąką. Rozwałkowane ciasto po całości smaruję przygotowanym masełkiem. Prostokąt kroję na paski o szerokości około 6 cm. Każdy pasek zwijam w małą roladkę i układam w okrągłym naczyniu żaroodpornym (lub formie tortowej), nie smaruję naczynia tłuszczem ani nie wykładam papierem do pieczenia. Chlebek wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę przez około 40 minut. Gdy chlebek się ładnie zarumieni przykrywam go folią aluminiową (błyszczącą stroną w stronę chlebka) lub papierem do pieczenia i dopiekam. Chlebek bardzo ładnie wyrasta i pięknie pachnie!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować