Knedel parzony w parowarze

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Knedel można jeść na słodko, polany słodkim sosem, czekoladą, miodem, jogurtem lub lodami. Ale jest również doskonałym dodatkiem do dań wytrawnych jak na przykład gulasz, czy podany po prostu tak z sosem lub/i kawałkiem mięsa.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    2 jajka
    1 opakowanie suszonych drożdży
    1 szklanka mleka
    1 łyżka masła
    pół łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dodatki

Knedel parzony w parowarze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko delikatnie podgrzewam i dodaję do niego masło by się roztopiło. Jajka ubijam na puszystą pianę, Mąkę przesiewam do miski, dodaję drożdże, cukier, sól, ubite jajka i ciepłe mleko z masłem. Całość mieszam do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto przykrywam ściereczką i odkładam na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę posypaną mąką, przekrawam na trzy (mniej więcej) części i każdą z nich formuję na kształt podłużnego knedla. Uformowane knedle układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem, by ciasto nie przywarło do papieru i ponownie przykrywam ściereczką. Odstawiam na około 20 minut do podrośnięcia. Dno naczynia do parowania smaruję olejem i kładę jeden knedel i parzę go przez 20 minut. Gotowy knedel wyciągam na kratkę, dno parowara ponownie smaruję olejem i parzę kolejny knedel. Jeśli nie zjemy od razu wszystkich knedli to te które nam zostają dobrze po wierzchu i bokach smarujemy olejem i dobrze ostudzamy. Potem wkładamy do lodówki lub kroimy na kromeczki i zamrażamy. Posmarowanie knedli olejem zapobiegnie ich wysuszeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować