Knedel można jeść na słodko, polany słodkim sosem, czekoladą, miodem, jogurtem lub lodami. Ale jest również doskonałym dodatkiem do dań wytrawnych jak na przykład gulasz, czy podany po prostu tak z sosem lub/i kawałkiem mięsa.
Knedel parzony w parowarze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko delikatnie podgrzewam i dodaję do niego masło by się roztopiło. Jajka ubijam na puszystą pianę, Mąkę przesiewam do miski, dodaję drożdże, cukier, sól, ubite jajka i ciepłe mleko z masłem. Całość mieszam do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto przykrywam ściereczką i odkładam na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę posypaną mąką, przekrawam na trzy (mniej więcej) części i każdą z nich formuję na kształt podłużnego knedla. Uformowane knedle układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem, by ciasto nie przywarło do papieru i ponownie przykrywam ściereczką. Odstawiam na około 20 minut do podrośnięcia. Dno naczynia do parowania smaruję olejem i kładę jeden knedel i parzę go przez 20 minut. Gotowy knedel wyciągam na kratkę, dno parowara ponownie smaruję olejem i parzę kolejny knedel. Jeśli nie zjemy od razu wszystkich knedli to te które nam zostają dobrze po wierzchu i bokach smarujemy olejem i dobrze ostudzamy. Potem wkładamy do lodówki lub kroimy na kromeczki i zamrażamy. Posmarowanie knedli olejem zapobiegnie ich wysuszeniu.
Komentarze