Odrywany chlebek ziołowy

4 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i ciekawa przekąska .
Uwielbiamy chlebek ziołowy i to jeszcze taki ciepły.
Idealny do pracy lub do szkoły.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    650 g mąki pszennej
    50 g świeżych drożdży
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    300 ml ciepłej wody

    Masło :
    150 g masła
    2 ząbki czosnku
    kilka gałązek pietruszki i bazylii świeżej
    1 łyżeczka soli ziołowej lub zwykłej
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Odrywany chlebek ziołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w cukrze.Dodać do pozostałych składników i zarobić ciasto .
  • 2. Do miękkiego masła dodać czosnek przeciśnięty przez praskę ,drobno posiekaną pietruszkę i bazylię ,doprawić solą .
  • Odrywany chlebek ziołowy 3. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt.
    Posmarować masłem. Kroić długie paski na ok 4cm .
    Każdy pasek zwinąć w harmonijkę .
  • Odrywany chlebek ziołowy 4. Układać w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego.
  • Odrywany chlebek ziołowy 5. Piec ok 45 minut w 200 stopniach .

Porady

Dodatkowo można dodać drobno posiekaną cebulę .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować