Dżem z marchewki i pomarańczy

4.99 (170 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniały w smaku i pięknie pachnący zdrowy dżem na kanapki, do ciasta lub ciasteczek . Przygotowanie dżemu marchewkowego jest bardzo proste i szybkie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg marchewki
    3 średnie pomarańcze
    1 cytryna
    około 200 g ksylitolu lub trzcinowego cukru
Wystaw ocenę:

4.99 (170 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem z marchewki i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieram, wkładam do garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Po ugotowaniu odcedzam i odstawiam do przestudzenia, potem je miksuję na papkę. Cytrynę oraz pomarańcze myję, wkładam do garnka i zalewam gorącą wodą by się wyparzyły. Zmiksowaną marchewkę stawiam na gazie i duszę na małym ogniu bardzo często mieszając przez około 10 minut. Po tym czasie do marchewki na tarko ścieram skórkę z cytryny oraz pomarańcz i wyciskam z nich również sok. Dodaję cukier (mniej lub więcej w zależności czy chcemy mieć bardziej lub mniej słodki dżem) i dobrze mieszam. Całość powoli duszę przez około 15 minut bardzo często mieszając. Gorący dżem przekładam do czystych wyparzonych małych słoiczków. Słoiczki zakręcam i odwracam dnem do góry, do przestygnięcia. Dżem można dodatkowo pasteryzować ale nie jest to konieczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować