Wspaniały w smaku i pięknie pachnący zdrowy dżem na kanapki, do ciasta lub ciasteczek . Przygotowanie dżemu marchewkowego jest bardzo proste i szybkie.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg marchewki
3 średnie pomarańcze
1 cytryna
około 200 g ksylitolu lub trzcinowego cukru
Dżem z marchewki i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki obieram, wkładam do garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Po ugotowaniu odcedzam i odstawiam do przestudzenia, potem je miksuję na papkę. Cytrynę oraz pomarańcze myję, wkładam do garnka i zalewam gorącą wodą by się wyparzyły. Zmiksowaną marchewkę stawiam na gazie i duszę na małym ogniu bardzo często mieszając przez około 10 minut. Po tym czasie do marchewki na tarko ścieram skórkę z cytryny oraz pomarańcz i wyciskam z nich również sok. Dodaję cukier (mniej lub więcej w zależności czy chcemy mieć bardziej lub mniej słodki dżem) i dobrze mieszam. Całość powoli duszę przez około 15 minut bardzo często mieszając. Gorący dżem przekładam do czystych wyparzonych małych słoiczków. Słoiczki zakręcam i odwracam dnem do góry, do przestygnięcia. Dżem można dodatkowo pasteryzować ale nie jest to konieczne.
Komentarze