Odrywane paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proponuję paszteciki z pieczarkami w formie odrywanych bułeczek. Tym razem upiekłam je wszystkie razem w foremce do pieczenia. Myślę, że tak podane świetnie nadają się na świąteczny stół albo jako przekąska na imprezę.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 3 i 1/2 szk,
    jajko 1 szt,
    masło 50 g,
    drożdże 20 g,
    ciepłe mleko ok. 3/4 szk,
    sól 1 łyżeczka,
    cukier 1 łyżeczka do zaczynu,
    Farsz:
    pieczarki 500 g,
    cebula 1 szt,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia,
    Dodatkowo:
    jajko 1 szt,
    sezam i siemię lniane do posypania,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Paszteciki

Odrywane paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju, dodać pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i smażyć do miękkości. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Farsz ostudzić i rozdrobnić blenderem.
    Masło roztopić i ostudzić. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, masło, ciepłe mleko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt na którym rozsmarować farsz pieczarkowy. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na około 2 – 3 cm kawałki. Jedną większą lub dwie mniejsze foremki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i układać paszteciki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu i siemienia lnianego. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować