Proponuję paszteciki z pieczarkami w formie odrywanych bułeczek. Tym razem upiekłam je wszystkie razem w foremce do pieczenia. Myślę, że tak podane świetnie nadają się na świąteczny stół albo jako przekąska na imprezę.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
mąka 3 i 1/2 szk,
jajko 1 szt,
masło 50 g,
drożdże 20 g,
ciepłe mleko ok. 3/4 szk,
sól 1 łyżeczka,
cukier 1 łyżeczka do zaczynu,
Farsz:
pieczarki 500 g,
cebula 1 szt,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
Dodatkowo:
jajko 1 szt,
sezam i siemię lniane do posypania,
Odrywane paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju, dodać pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i smażyć do miękkości. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Farsz ostudzić i rozdrobnić blenderem.
Masło roztopić i ostudzić. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, masło, ciepłe mleko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt na którym rozsmarować farsz pieczarkowy. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na około 2 – 3 cm kawałki. Jedną większą lub dwie mniejsze foremki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i układać paszteciki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu i siemienia lnianego. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze