Odrywane bułeczki na kremówce z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn: Kremówkę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier, dodajemy mąkę i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2.Ciasto: Jajko miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy, olej, rozczyn i zmiksowane składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Nadzienie: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
4.Formowanie bułeczek: Ciasto wałkujemy i smarujemy czekoladą, zwijamy jak roladę, kroimy ostrym nożem w plastry.
5.Pieczenia: Plastry ciasta lekko spłaszczamy i układamy je w tortownicy o średnicy około 18 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-45 minut do zrumienienia się. Gotowe!
Komentarze