Odrywane bułeczki na kremówce z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Polecam upiec do niedzielnej kawy lub herbaty

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • rozczyn:
    - 2,5 dag świeżych drożdży
    - 150 ml śmietanki kremówki 30 %
    - 1 łyżeczka cukru
    - 1 łyżka mąki tortowej

    ciasto:
    - 1 jajko
    - 1/4 szklanki cukru
    - 1,5 szklanki mąki tortowej
    - 2 łyżki oleju

    dodatkowo:
    - 10 dag gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Drożdżówka Desery

Odrywane bułeczki na kremówce z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Kremówkę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier, dodajemy mąkę i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • 2. Ciasto: Jajko miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy, olej, rozczyn i zmiksowane składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Nadzienie: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • 4. Formowanie bułeczek: Ciasto wałkujemy i smarujemy czekoladą, zwijamy jak roladę, kroimy ostrym nożem w plastry.
  • 5. Pieczenia: Plastry ciasta lekko spłaszczamy i układamy je w tortownicy o średnicy około 18 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-45 minut do zrumienienia się. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Czekolada Gorzka czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować