Odrywane bułeczki drożdżowe na kremówce z serem białym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wiem, że nie ładnie się chwalić, ale te bułeczki wyszły mi idealne, pyszne, mięciutkie, najlepsze.

Jednym słowem udały mi się. Ciasto jest niezwykle delikatne i bardzo puszyste. Zamiast mleka użyłam śmietanki kremówki. Może to ona sprawia, że te bułeczki takie są delikatne i obłędne w smaku. Bardzo polecam na podwieczorek, poczęstunek i na piknik. Odrywamy sobie bułeczkę i zjadamy.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    300 ml śmietanki kremówki 30 %
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżki mąki tortowej

    Na ciasto:
    2 jajka
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    3 kopiaste szklanki mąki tortowej
    4 łyżki oleju

    Na nadzienie:
    15 dag sera białego półtłustego
    1 jajko
    1 budyń waniliowy
    1 cukier waniliowy
    cukier do smaku
    2 łyżki masy krówkowej o smaku kajmaku

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Odrywane bułeczki drożdżowe na kremówce z serem białym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Kremówkę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier, dodajemy mąkę tortową i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • 2. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy, olej, rozczyn i zmiksowane składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Nadzienie: Wszystkie składniki nadzienia rozcieramy za pomocą widelca w misce dodając cukru według uznania.
  • 4. Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Każdy prostokąt smarujemy cieniutko masą serową i zwijamy jak roladę, kroimy ostrym nożem w plastry.
  • 5. Do pieczenia: Plastry ciasta lekko spłaszczamy i układamy je w tortownicach o średnicy około 23 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Powinno nam wyjść dwie takie tortownice w zależności jak grubo pokroimy ciasto.
  • 6. Pieczenie: Następnie bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do ładnego zrumienienia się.
  • 7. Podanie: Upieczone podajemy. Smakują gorące jak i zimne. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 2 tortownice bułeczek o średnicy około 23 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować