smaczne lekkie ciasto z malinami- kruchy migdałowy spód- masa z malinami-biszkopt i lekka pianka-- na kazda okazje-polecam
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Kruchy spód:
250 g mąki pszennej
100 g zmielonych migdałów
150 g zimnej margaryny
80 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2-3 kropel ekstraktu z migdałów
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 żółtka
Masa smietanowa z malinami :
600 ml śmietanki kremówki 30%
2 op. fixu do ubijania śmietany
. 3 łyżki cukru pudru
1, 5 szklanki malin opłukanych i osuszonych z wody
Biszkopt :
5 żółtek
15 dag margaryny
10 dag cukru
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
Pianka bezowa:
7 białek
25 dag cukru
1 budyn smietankowy
garść drobnych płatków migdałowych
oraz
dzem malinowy mały słoik
maliny do dekoracji
Przekładane ciasto z masą z malinami , biszkoptem z bezowa pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruchy migdałowy spód;
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać zmielone migdały, masło, posiekać., dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy, sól, ekstrakt z migdałów i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 50 minut.
Natłuszczona blachę wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do złotego koloru.
Masa z malinami:
Smietanę krótko ubić ,pod koniec dodać cukier puder wymieszany z fixem
Do śmietany dodać maliny , delikatnie wymieszać.
Biszkopt:
Z podanych składników ubić mase na biszkopt.Mase wylac do blaszki, wyrównac.
Pianka bezowa:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i budyń cały czas ubijając. Gotową, sztywną pianę wyłożyć na masę biszkoptowa i piec w piekarniku nagrzanym do 170stopni przez50- 60 minut , pilnując żeby pianka nie zarumieniła sie za szybko. Widok lekko zrumienionej bezy to znak, że trzeba obniżyć temperaturę, dopiekać kolejne 20 minut lub nieco dłużej.
Przełożenie:
Na podpieczonym spodzie rozprowadzić cienko dżem malinowy a następnie masę z malinami, schłodzić.
Warstwę z masą przykryć delikatnie biszkoptem z pianka bezowa , udekorować malinami , schłodzić,
smacznego:)
Komentarze