Przekładane ciasto z masą z malinami , biszkoptem z bezowa pianką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

smaczne lekkie ciasto z malinami- kruchy migdałowy spód- masa z malinami-biszkopt i lekka pianka-- na kazda okazje-polecam

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kruchy spód:
    250 g mąki pszennej
    100 g zmielonych migdałów
    150 g zimnej margaryny
    80 g cukru pudru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    2-3 kropel ekstraktu z migdałów
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 żółtka
    Masa smietanowa z malinami :
    600 ml śmietanki kremówki 30%
    2 op. fixu do ubijania śmietany
    . 3 łyżki cukru pudru
    1, 5 szklanki malin opłukanych i osuszonych z wody
    Biszkopt :
    5 żółtek
    15 dag margaryny
    10 dag cukru
    20 dag mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Pianka bezowa:
    7 białek
    25 dag cukru
    1 budyn smietankowy
    garść drobnych płatków migdałowych
    oraz
    dzem malinowy mały słoik
    maliny do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Przekładane ciasto z masą z malinami , biszkoptem z bezowa pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy migdałowy spód;
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać zmielone migdały, masło, posiekać., dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy, sól, ekstrakt z migdałów i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 50 minut.
    Natłuszczona blachę wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do złotego koloru.
    Masa z malinami:
    Smietanę krótko ubić ,pod koniec dodać cukier puder wymieszany z fixem
    Do śmietany dodać maliny , delikatnie wymieszać.
    Biszkopt:
    Z podanych składników ubić mase na biszkopt.Mase wylac do blaszki, wyrównac.
    Pianka bezowa:
    Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i budyń cały czas ubijając. Gotową, sztywną pianę wyłożyć na masę biszkoptowa i piec w piekarniku nagrzanym do 170stopni przez50- 60 minut , pilnując żeby pianka nie zarumieniła sie za szybko. Widok lekko zrumienionej bezy to znak, że trzeba obniżyć temperaturę, dopiekać kolejne 20 minut lub nieco dłużej.
    Przełożenie:
    Na podpieczonym spodzie rozprowadzić cienko dżem malinowy a następnie masę z malinami, schłodzić.
    Warstwę z masą przykryć delikatnie biszkoptem z pianka bezowa , udekorować malinami , schłodzić,
    smacznego:)

Porady

blacha 35 na 20

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować