Biszkopt z masą jogurtową i malinami

3 (4 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, lekkie ciacho do kawy. Można w nim użyć różnych owoców, czy to świeżych czy mrożonych. Ciasto jest niezwykle orzeźwiające a więc super sprawdzi się jako deser w cieplejsze dni.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:

    2 jajka

    1/2 szkl cukru

    kilka kropel ekstraktu waniliowego

    1/4 szkl mąki pszennej

    1/4 szkl mąki ziemniaczanej

    płaska łyżeczka proszku do pieczenia



    Masa jogurtowa:

    800 ml jogurtu naturalnego

    2 galaretki przezroczyste

    1-2 łyżki cukru pudru



    ok 300 g malin

    2 galaretki malinowe
Wystaw ocenę:

3 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki

Biszkopt z masą jogurtową i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Na koniec dodać żółtka i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką z masą jajeczną. Foremkę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, usunąć papier do pieczenia. Biszkopt przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową.

    Masa jogurtowa: Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić. Tężejące zmiksować z jogurtem, ewentualnie dodając cukier puder do smaku. Tężejącą masę wylać na biszkopt. Powtykać maliny.

    Galaretki malinowe przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć, zalać maliny. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby dobrze zastygło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Jogurt Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować