Ciasto maliniak z biszkoptem, malinami, galaretką i bitą śmietaną

4.43 (186 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Nie jest to ciasto, które przygotujemy w kilka chwil, trzeba upiec biszkopt, zaczekać aż galaretka stężeje, ale efekt końcowy jest wart każdej minuty czekania. Puszysty biszkopt, pyszne maliny i bita śmietana. Ciastem możemy cieszyć się przez cały rok, bo można użyć do niego mrożonych malin.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek L
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli

    Warstwa malinowa:
    2 galaretki malinowe
    500g malin świeżych lub mrożonych
    1 łyżka cukru

    Bita śmietana:
    600 ml śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru

    Do dekoracji:
    liście świeżej mięty
    100g mlecznej czekolady
    200g świeżych malin
Wystaw ocenę:

4.43 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto maliniak z biszkoptem, malinami, galaretką i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę, miksujemy krótko na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Masę wylewamy na blaszkę (30x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu blaszkę zrzucamy na podłogę z wysokości około 1 metra (dzięki temu biszkopt będzie równy). Studzimy.
  • 2. Kiedy biszkopt się studzi przygotowujemy galaretkę używając o połowę mniej wody niż w przepisie na opakowaniu. Wodę zagotowujemy, wyłączamy, rozpuszczamy w niej galaretkę. Wrzucamy rozgniecione widelcem maliny (mrożone przed tym rozmrażamy), pozostawiamy do momentu aż ostygnie i zacznie gęstnieć, dopiero wtedy wylewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia na minimum 2 godziny.
  • 3. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy startą czekoladą, dekorujemy świeżymi malinami i miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować