Obiadowa cukinia z pomidorkami do słoików

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cukinia z pomidorkami koktajlowymi zrobiona do słoików jest idealną bazą na zupę czy jako dodatek do dania głównego. Robi się ją szybko, jest bardzo smaczna i ma piękny słoneczny kolor, jesienią urozmaici nasz talerz z obiadem :)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 3-4 słoiki o pojemności 410g(po dżemie):
    900 g cukinii (obrana, bez pestek)
    cebula
    250 g pomidorków koktajlowych
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka soli (kopiata)
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka kurkumy
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki

Obiadowa cukinia z pomidorkami do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Cukinię kroimy w półplasterki. Dodajemy do usmażonej cebulki, przyprawiamy solą, dodajemy cukier i kurkumę, dusimy razem pod przykryciem około 10-15 minut (tylko tyle by cukinia była miękka).
  • 2. Pomidorki przekrawamy na pół, dorzucamy do miękkiej cukinii i dusimy razem jeszcze 3 minuty. Całość przyprawiamy pieprzem.
  • 3. Gorącą przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, ustawiamy na ścierce pokrywką do dołu, owijamy ręcznikiem i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie dajemy w chłodne miejsce.

Porady

Taką cukinię możemy wykorzystać na zupę bądź jako jarzynkę do obiadu. Jeśli robię ją do obiadu, to przekładam cukinię do garnka, zaciągam mąką z zimną wodą i zagotowuję :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Kurkuma Pomidorki koktajlowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować