Cukinia z chilli do słoików na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną i wydrążoną cukinię kroimy w słupki.
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
Do cukini dodajemy czosnek,sól i chilli. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Następnie do garneczka wlewamy olej, ocet, wsypujemy cukier. Zalewa ma się zagotować.
Zalewamy cukinię gorącą zalewą i dokładnie mieszamy.
Układamy cukinię i czosnek w słoiki (u mnie 0,5 litrowe).Następnie wlewamy zalewę i mocno zakręcamy. Do dużego garnka wkładamy słoiki, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików i wstawiamy na ogień. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagorowania wody. Na koniec wyjmujemy słoiki i stawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Smacznego ;)
Porady
W zależności od tego jak lubimy ostre możemy dodać więcej lub mniej chilli.
Komentarze