Cukinia z chilli do słoików na zimę

5 (2 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Cukinia z chilli to idealny dodatek do dań obiadowych na zimę.

  • 4 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg cukini już obranej,
    2 łyżeczki chilli w proszku,
    4 łyżki soli,
    1 szklanka cukru,
    1,5 szklanki octu,
    1/4 szklanki oleju,
    1 główka czosnku.
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukinia z chilli do słoików na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną i wydrążoną cukinię kroimy w słupki.

    Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.

    Do cukini dodajemy czosnek,sól i chilli. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Następnie do garneczka wlewamy olej, ocet, wsypujemy cukier. Zalewa ma się zagotować.

    Zalewamy cukinię gorącą zalewą i dokładnie mieszamy.

    Układamy cukinię i czosnek w słoiki (u mnie 0,5 litrowe).Następnie wlewamy zalewę i mocno zakręcamy. Do dużego garnka wkładamy słoiki, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików i wstawiamy na ogień. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagorowania wody. Na koniec wyjmujemy słoiki i stawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

    Smacznego ;)

Porady

W zależności od tego jak lubimy ostre możemy dodać więcej lub mniej chilli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować