Cukinia w musztardzie do słoików.

4.5 (171 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kolejny przepis z serii weków - ogórki świetnie nadają się jako dodatek do obiadu.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia: 2 sztuki
    - wody: 1 litr
    - cukru: 1 szklanka
    - soli: 2 łyżki
    - musztardy: 5 łyżek
    - ziele angielskie: 120 gramów
    - liść laurowy: 120 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Musy

Cukinia w musztardzie do słoików. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obrać, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Pokroić wydrążoną cześć na kawałki (wielkość nie ma znaczenia – zależy od wyobraźni). Włożyć do słoików – dodać po jednym liściu laurowym i dwa ziarenka ziela angielskiego do każdego słoika. Przyrządzić zalewę – do miski (garnka) wlać litr zimnej wody, dodać 1 szklankę cukru, 2 płaskie łyżki soli, 5 łyżek musztardy. Całość wymieszać tak żeby musztarda, sól i cukier się rozpuściły. Słoki zakręcić i pasteryzować przez 3 minuty. Cukinia musi trochę postać - dobra jest po około tygodniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Liść laurowy Ziele angielskie Sola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować