Nutelka

0 (0 ocen)

  • Średni

Lubię gdy ciasto ładnie i ciekawie wygląda.

  • Średni

Składniki:


  • - Ciasto: 1 sztuka
    - jajka: 8 sztuk
    - mąka pszenna: 5 łyżek
    - mąka ziemniaczana: 1.5 łyżki
    - cukier: 5 łyżek
    - ocet: 1 łyżka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki

    - Dodatkowo: 1 sztuka
    - mleko: 0.75 litra
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki
    - mąka pszenna: 3 łyżki
    - masło: 300 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier waniliowy: 32 gramy
    - puszka brzoskwiń: 1 sztuka
    - galaretki owocowe: 2 sztuki
    - krem czekoladowy "Nutella": 400 gramów
    - płatek wafla tortowego: 1 sztuka
    - opakowanie biszkoptów: 1 sztuka

    - DEKORACJA: 1 sztuka
    - śnieżka: 2 sztuki
    - mleko: 1.5 szklanki
    - galaretka: 1 sztuka
    - starta czekolada: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem czekoladowy

Nutelka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem oraz ocet. Delikatnie wymieszać. Piec ok. 35 min w temp. 170-180 st. Przekroić na 2 blaty.
  • 2. W trosze mleka roztrzepać żółtka i mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę. Do soku brzoskwiniowego dolać 1 i 1/2 szkl. wody i zagotować. Dodać galaretki, gdy zaczną tężeć dodać owoce. Nutellę podgrzać, dodać wafel, wymieszać.
  • 3. Na 1 blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, wyłożyć galaretkę z brzoskwiniami i przykryć 2 blatem ciasta. Rozsmarować Nutellę, wyłożyć resztę kremu. Ułożyć biszkopty. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić. Śnieżki ubić, dodać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopty. Posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować