Nutelka

4.5 (161 ocen)

Ciasto upiekłam wzorując się na kawałku, jaki jadłam z cukierni. W mojej wersji zastąpiłam zwykłe biszkopty czekoladowymi oraz użyłam zdecydowanie mniej kremu czekoladowego. Dzięki temu ciasto jest idealnie słodkie, ale nie nudne.

Składniki:

  • Składniki(blaszka o wymiarach ok. 21X32 cm):
    Składniki na biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    niepełna szklanka mąki pszennej tortowej
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na masę białą:
    1/2 l mleka
    1 budyń śmietankowy
    cukier do smaku
    1 kostka masła

    Składniki na piankę:
    330 ml śmietany 30 %
    1 galaretka w kolorze pomarańczowym

    Dodatkowo:
    starta gorzka czekolada - do posypania
    ciasta
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów czekoladowych
    1 płat wafla
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
    1/2 słoika kremu czekoladowego Nutella
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Nutelka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę. Do masy białkowej dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dajemy po jednym żółtku, lekko mieszając. Na sam koniec wsypujemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej formy. Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 160-170 C. Po upieczeniu biszkopt studzimy i zimny kroimy na 2 blaty.
  • 2. Na mleku gotujemy budyń. Słodzimy cukrem kryształ wedle uznania. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń ucieramy z masłem na puszystą masę.
  • 3. Brzoskwinie wyciągamy z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Do zalewy z brzoskwiń dolewamy 1 i 1/2 szklanki wody, doprowadzamy do zagotowania. Wsypujemy galaretki brzoskwiniowe, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zanim galaretka zacznie tężeć, wsypujemy do niej pokrojone owoce brzoskwiń.
  • 4. Galaretkę w kolorze pomarańczowym rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Studzimy. Śmietanę 30% ubijamy w wysokim naczyniu na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Powoli wlewamy rozpuszczoną galaretkę i krótko mieszamy całość.
  • 5. Przełożenie ciasta:
    biszkopt - 1/2 masy białej - brzoskwinie w galaretce - biszkopt - krem czekoladowy - wafel - 1/2 masy białej - ułożyć warstwę biszkoptów - pianka ze śmietany 30% - starta czekolada

Porady

Po inne ciekawe przepisy zapraszam na mojego bloga http://kociolekiwony.blogspot.com/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Nutella

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować