Ciasto Nutelka

4.44 (178 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Pyszne, chrupiące, idealne po prostu! Szczególnie dla dzieciaków.. Bo z nutellą ;)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    * 6 jajek
    * 6 łyżek cukru
    * 6 łyżek mąki
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na masę budyniową:
    * 2 budynie śmietankowe lub wanilinowe
    * 4 łyżki cukru
    * 500 ml mleka
    * 200 g masła lub margaryny

    Składniki na warstwę brzoskwiniową:
    * 1 puszka brzoskwiń
    * 2 galaretki brzoskwiniowe

    Składniki na warstwę z Nutellą:
    * 400 g Nutelli
    * 1 andrut

    Składniki na warstwę śmietanową:
    * 350 ml śmietany 30%
    * 1 łyżka cukru pudru
    * galaretka truskawkowa
    * opakowanie okrągłych biszkoptów
    * starta czekolada do posypania
Wystaw ocenę:

4.44 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto nutelka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć. Wylać do blaszki (25 x 39cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut. Wystudzić, przeciąć na 2 blaty.
  • 2. W 3/4 szklanki mleka rozprowadzić proszek budyniowy wraz z cukrem. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie, mieszając do zgęstnienia. Wystudzić. Masło zmiksować na puszysto, dodawać po 1 łyżce budyniu. Można dosłodzić, jeżeli wydaje się nie słodkie. Połowę masy wyłożyć na jeden blat biszkoptowy.
  • 3. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Do pozostałego syropu brzoskwiniowego dolać 1 i 1/2 szklanki wody i zagotować, wsypać galaretki, wymieszać, rozpuścić. Przestudzić, dodać pokrojone brzoskwinie. Tężejącą masę brzoskwiniową wyłożyć na krem budyniowy. Przykryć drugim blatem biszkopta.
  • 4. Nutellę podgrzać w kąpieli wodnej, wkruszyć andruta i wymieszać. Rozsmarować na biszkopcie, schłodzić. Wylać pozostały krem budyniowy.
  • 5. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wody. Wystudzić, ale czuwać, aby nie zastygła się całkiem. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, następnie wlewać tężejącą galaretkę. Biszkopty poukładać na kremie budyniowym, zalać masą śmietanową, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować