Nowoczesny kogel mogel z truskawkami i pyszną paloną bezą włoską.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
250g truskawek
PALONA BEZA:
(Z podanych składników zostanie bardzo dużo bezy- warto zrobić beziki- suszymy tak samo jak klasyczną bezę)
3 białka
225g drobnego cukru (195g+30g)
45ml wody
Nowoczesny kogel mogel z paloną bezą włoską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka przełożyć do miski, dodać pastę waniliową. Utrzeć je z 1/2 cukru, po chwili dodać resztę i ucierać do uzyskania puszystej masy.
2.Na spód kokilek dodać 2 łyżki masy, nałożyć truskawki. Przykryć warstwą żółtkową. Deser piec w 200 stopniach góra-dół 10 min.
3.Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Wymieszać na początku, następnie zostawić bez mieszania, aby utworzył się syrop. Gotować do uzyskania temperatury syropu 118 stopni. Białka ubić na sztywno, następnie dodać 36g cukru. Wolnym strumieniem wlewać syrop cały czas ubijając białka. Ubijać do momentu wystudzenia się bezy.
4.Wyjąć deser z piekarnika. Wyciskać na niego bezę za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Palnikiem cukierniczym opalić bezę z góry, aby wyciśnięte wzory były bardziej widoczne.
Komentarze