Nowoczesny kogel mogel z paloną bezą włoską

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nowoczesny kogel mogel z truskawkami i pyszną paloną bezą włoską.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 żółtka
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    250g truskawek
    PALONA BEZA:
    (Z podanych składników zostanie bardzo dużo bezy- warto zrobić beziki- suszymy tak samo jak klasyczną bezę)
    3 białka
    225g drobnego cukru (195g+30g)
    45ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza Kogel mogel

Nowoczesny kogel mogel z paloną bezą włoską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka przełożyć do miski, dodać pastę waniliową. Utrzeć je z 1/2 cukru, po chwili dodać resztę i ucierać do uzyskania puszystej masy.
  • 2. Na spód kokilek dodać 2 łyżki masy, nałożyć truskawki. Przykryć warstwą żółtkową. Deser piec w 200 stopniach góra-dół 10 min.
  • 3. Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Wymieszać na początku, następnie zostawić bez mieszania, aby utworzył się syrop. Gotować do uzyskania temperatury syropu 118 stopni. Białka ubić na sztywno, następnie dodać 36g cukru. Wolnym strumieniem wlewać syrop cały czas ubijając białka. Ubijać do momentu wystudzenia się bezy.
  • 4. Wyjąć deser z piekarnika. Wyciskać na niego bezę za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Palnikiem cukierniczym opalić bezę z góry, aby wyciśnięte wzory były bardziej widoczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować